Amenajarea bucatariei – reguli

Bucatarie design

Amenajarea bucatariei este cea mai solicitanta pentru multi oameni. Nu este de ajuns sa avem o bucatarie frumoasa. Este absolut necesar ca ea sa fie si practica. Stiai ca, in medie, petrecem cca. 730 ore pe an in bucatarie? Exista cateva reguli de aur care iti fac viata mult mai usoara si timpul petrecut in bucatarie mult mai placut. Putini designeri fac publice aceste reguli!

Amplasarea: Cea mai buna pozitionare a bucatariei este aproape de living room si cu intrare din holul principal al casei. Este mai usor sa servesti astfel masa in living in loc sa traversezi mare parte din casa pentru asta. Cand aduci cumparaturile acasa, este mai practic sa ajungi usor in bucatarie din hol cu acestea.

Calitatile bucatariei: Indiferent de marimea sau forma ei, o bucatarie  trebuie sa ofere functionalitate, frumusete si siguranta!

Functionalitatea: Triunghiul de lucru, reprezentand spatiul dintre mobila si electrocasnice, este regula de baza a amenajarii bucatariei. Respectand aceasta regula, o persoana poate salva 25% din timpul petrecut in bucatarie in intreaga viata. Pentru o persoana dreptace, acest triunghi de lucru are ordinea urmatoare ( in sensul acelor de ceasornic): Frigider, chiuveta, aragaz, iar pentru o persoana stangace, are ordine inversa. Distanta parcursa intre cele trei trebuie sa nu depaseasca o lungime totala de 8 m!

Marimea mesei este si ea importanta. Stiai ca, pentru a manca confortabil, fiecare om are nevoie de o suprafata de 60/70 x 35/40 cm? Astfel, in functie de numarul persoanelor care servesc impreuna masa in mod frecvent, poti afla cat de mare este masa de care ai nevoie. De exemplu, pentru 10 persoane ai nevoie de o masa cu lungime de 2,60 m.

Spatiul ocupat de mobiler si electrocasnice, incluzand masa de servit cu scaune, nu trebuie sa ocupe mai mult de 70% din spatiul camerei.  Pentru o persoana care se aseaza/ridica de la masa, este nevoie de minim 55 cm, desi recomandat ar fi 70 cm de la scaun pana la perete sau alt corp de mobilier aflat in apropierea mesei.

Amenja

Stiai ca, in medie, petrecem cca. 730 ore pe an in bucatarie?

Schita bucatarie
Blog design

Siguranta: Cand amplasezi mobila, ia in considerare ca distanta minima intre doua corpuri de mobilier asezate fata in fata este de 1,30 cm. Aceeasi distanta se aplica si intre mobila si insula de bucatarie.

Distanta minima intre chiuveta si aragaz/plita este de 50 cm. Distanta minima intre blat si fereastra este de 5 cm.

Daca alegi sa amplasezi plita separat de cuptor, alege sub plita sertare foarte adanci sau usi.

Inaltimea la care prizele se instaleaza pentru blatul de lucru in bucatarie este de 95 – 110 cm. Inaltimea ideala a mobilierului de bucatarie cu blat este de 90 cm. Distanta intre blat si corpurile superioare este de min. 60 cm, iar distanta intre corpurile superioare si tavan este de minim 40 cm. Corpurile de tip soldat pot avea pana la 2.20 m inaltime, iar cele superioare prinse pe perete cca 70 cm

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+