Ghid de ingrijire si curatare covoare

Pentru ca un covor sa isi pastreze frumusetea si durabilitatea pentru mai mult timp, este foarte important si necesar sa urmezi recomandarile de mai jos.
 1. Dacă firele de grămadă de sub articole grele sunt zdrobite, firele de grămadă din această zonă ar trebui, de preferință, să fie periate mai întâi și apoi măturate cu un aspirator care realizează procesul de tatuare.
 2. Pentru a preveni ca praful acumulat pe covor să se așeze între firele de grămadă și pe podea, întreținerea trebuie făcută prin aspirarea acestuia la anumite intervale.
 3. Măturarea trebuie făcută cu un aspirator în direcția de măturare a firelor de grămadă ale covorului și cu mișcări lente. Covorul nu trebuie supus la impacturi puternice, cum ar fi lovirea și baterea în timpul curățării.
 4. Utilizarea excesului de apă și șampon trebuie evitată în timpul curățării covorului.
 5. Covorul nu trebuie spălat niciodată, trebuie curățat cu șampon, apoi șters cu apă și uscat imediat.
 6. O substanță care formează pete vărsată pe covor poate fi îndepărtată imediat și cu o intervenție corectă.
 7. Pata rezultată trebuie mai întâi absorbită la nivelul înalt al aspiratorului și apoi curățată cu o cantitate mică de apă și șampon pentru covoare în direcția de măturare, iar umiditatea rămasă după procesul de curățare este tamponată cu un aspirator sau o umiditate. trebuie luată pânză absorbantă sau material similar (șervetul de hârtie etc.).
 8. Procesul de îndepărtare a petelor trebuie încercat mai întâi pe o parte invizibilă a covorului cu o substanță chimică care să fie folosită pentru îndepărtarea petelor.
 9. Firele de grămadă din zona în care se efectuează procesul de curățare trebuie pieptănate cu o perie, astfel încât să stea în poziție verticală.
 10. Trebuie ținut departe de covor, aragaz și dispozitive de căldură similare.
 11. Deoarece lumina directă a soarelui va deteriora covorul, covorul nu trebuie lăsat într-un astfel de mediu pentru o perioadă lungă de timp.
 12. În timpul transportului, covorul nu trebuie lăsat să se ude și obiecte dure, ascuțite și ascuțite pentru a deteriora covorul.

Primul ajutor pentru pete

 1. Imediat ce pata apare, aceasta trebuie tratată imediat. În caz contrar, îndepărtarea petelor poate fi dificilă sau deloc posibilă.
 2. Când îndepărtați pata, ar trebui să îndepărtați substanța cauzatoare de pe covor fără a aplica un tratament chimic. Înainte de a aplica orice substanțe chimice pe covor, pata ar trebui să fie absorbită de pe covor cât mai mult posibil
 3. Apăsarea și frecarea petei nu este corectă, deoarece va face ca pata să pătrundă în covor.
 4. Dacă încercați să îndepărtați pata cu șampon pentru covoare, ar trebui să utilizați numai spuma din șampon. Dacă folosești șampon sau apă, poți crea un aspect murdar.
 5. Pentru a preveni deteriorarea permanentă a covorului și texturii covorului, acesta nu trebuie curățat cu substanțe chimice precum înălbitor, trebuie folosite doar produse de curățare a covoarelor recomandate.
 6. Pentru a preveni împrăștierea petelor, este necesar să curățați pata din exterior spre centru.
 7. După curățare, pata poate reapărea pe covorul uscat. Motivul este că pata poate reapărea pe măsură ce pata coboară pe fundul grămezii uscate în timpul dizolvării și se usucă de la fund până la partea de grămadă odată cu uscare. Prin urmare, poate fi necesar să aplicați procesul de îndepărtare a petelor de mai multe ori.

Cum să îndepărtezi ce pată?

BĂUTURA ALCOOLICĂ După șamponarea petei, tamponați-o cu alcool. BEREA Tamponati cu o solutie din  3% alcool alb în apă caldă.
CEAI, CAFEA Dacă pata nu se îndepărtează cu șampon, tamponați-o cu spirt sau apă cu amoniac 10%. SUCURI Ștergeți lichidul de pe covor cu o cârpă absorbantă. După ce se usucă complet, tamponați-l cu șampon sau alcool alb.
VIN / LIMONADA Se amestecă apa, otet si sampon în mod egal. DULCE / SIROP / SUC DE FRUCTE Faceți un tampon cu apă caldă. Dacă rămân urme, utilizați diluant sau percloretilenă.
LAPTE / LAPTE DE CACAO / IAURT Șampon, apoi tamponați cu 5% amoniac adăugat in apă sau alcool. Dacă rămân urme, utilizați diluant sau percloretilenă. Pix Ștergeți cu percloretilenă sau white spirit.
CIOCOLATA / CARAMEL / DULCE Faceti un tampon cu apa calduta sau adaugand 5% amoniac in apa. OU După tamponarea cu 5% amoniac adăugat in apă sau alcool alb, șampon.
SALATA / SOS / ULEI / UNT După tamponarea cu diluant sau percloretilenă, șampon. Dacă există o urmă, faceți un tampon cu 5% apă adăugată de amoniac. LACURI DE MOBILĂ SAU PARDOSELE Ştergeţi cu alcool pur sau percloretilenă, apoi şamponaţi, dacă mai există urme, folosiţi apă cu amoniac 5% sau alcool alb.
BUBBLE GUM După ce îndepărtați guma cu un cuțit, tamponați-o cu percloretilenă. MUSTAR / MAIONEZĂ / KETCHUP În primul rând, 10% amoniac adăugat in apă, apoi ștergeți cu percloretilenă. Dacă este necesar, șampon.
IARBĂ / LEGUME VERZI / FLORI Udați cu alcool alb și ștergeți. CREMA DE PANTOFI Sterge mai intai cu diluant, apoi cu spirt si sampon.
VOPSEA pe baza DE ULEI Faceți un tampon cu diluant, apoi șamponați. FARMACEUTICE/ COSMETICE După ștergere cu diluant sau percloretilenă, șampon. Dacă rămân urme, ștergeți cu 5% amoniac adăugat in apă sau alcool alb.
ULEI DE MAȘINI / PĂCURI Faceți un tampon cu diluant sau percloretilenă, apoi șamponați. Repetați procesul cu alcool alb și șampon din nou. Adeziv / LAC După ștergerea cu diluant sau percloretilenă, aplicați un tampon sau șampon cu apă caldă.
LUMANARE / PARAFINA Pune hartie absorbanta pe pata, aplica un fier de calcat pentru butoniera, confectioneaza un tampon cu percloretilena si sampon. PARFUM Faceți un tampon cu spirt.
VOPSEA PLASTICĂ Dacă pata este nouă, faceți un tampon cu apă rece. Pata uscată este foarte greu de îndepărtat. Contactați o firmă de curățenie specializată. NOROI Lăsați-l să se usuce, apoi aspirați-l cu un aspirator.
SÂNGE După tamponarea cu apă rece, șamponați. Dacă rămân urme, folosiți apă cu 5% amoniac adăugat. OJA Șampon după tamponarea cu acetonă.
CERNEALĂ După ce ați uscat-o bine cu un buvar, lustruiți-o cu un amestec de 30% white spirit și 70% apă și șampon. Sucul de lămâie pur funcționează bine. RUGINA Se sterge cu apa la care s-a adaugat oxelat de potasiu 3%.

Echipamente de curățare

APA CALDA Apa nu mai fierbinte de 50 de grade. AMONIAC ​​Se vinde in farmacii.
WHITE SPIRIT Alcoolul metilic este disponibil în farmacii și magazine alimentare. OXELAT DE POTASIU Se găsește în farmacii și vânzătorii de produse chimice.
PERCLORETILEN Fluid de curățare chimică. Se găsește la curățătorie chimică și la vânzătorii de produse chimice. TAMPON Pentru a usca o cârpă curată, un prosop sau un prosop de hârtie, îndoindu-l de mai multe ori, punându-l pe partea umedă a covorului, lovindu-l pe ea și chiar apăsând-o puternic.
ȘAMPON Ștergerea covorului cu mișcări moi și folosind foarte puțină apă cu șampon pentru covor sau spumă detergent vândut în piețe.