Lumina calda vs. lumina rece

Este un fapt cunoscut ca cei care beneficiaza de lumina naturala la birou sau acasa dorm mai bine si se simt mai putin stresati, dar felul in care ne influenteaza lumina artificiala este putin mai greu de deslusit. Cei mai multi oameni folosesc iluminatul artificial doar pentru a inlatura intunericul si trateaza alegerea becurilor cu mai putin interes decat pe cea a corpurilor de iluminat. Intr-adevar, o lampa cu design retro, realizata din ceramica, poate fi un element de decor impresionant, dar sa ne rezumam la aspectul acesteia inseamna sa vedem doar o parte din tot ansamblul. Iluminatul interior poate transforma complet o incapere si, in plus, temperatura de culoare a sursei de lumina iti poate influenta dispozitia si iti poate afecta productivitatea, asa ca de ce n-ai manevra diversele tipuri de lumina artificiala in avantajul tau? In acest articol vei afla care este diferenta dintre lumina alba rece si lumina alba calda, care sunt principalele tipuri de iluminat interior si cum poti folosi diversele surse de lumina in amenajarea locuintei tale.

Care sunt principalele tipuri de lumina in designul interior?

  • Lumina ambientala este cea difuzata uniform in toata incaperea. Trebuie sa fie discreta si sa se imbine armonios in peisaj.
  • Lumina de accent scoate in evidenta o anumita parte a camerei sau un obiect. Este folosita deseori pentru a defini punctul de atractie al incaperii (un perete pe care ai expus fotografii, o firida vopsita intr-o culoare de contrast, o opera de arta), conferind atmosferei un aer usor dramatic.
  • Lumina functionala este vitala in zonele destinate unor activitati precum cititul, scrisul sau gatitul.
  • Lumina decorativa, obtinuta prin aplice de perete, lustre sau lampadare cu design inedit, completeaza ingenios designul unei incaperi.
  • Ce diferente sunt intre lumina calda si lumina rece?

    Sursele de lumina pot emite trei tonuri de culoare, in functie de temperatura de culoare: alb cald, neutru si alb rece. Temperatura de culoare se masoara in grade Kelvin (K) si reprezinta o caracteristica esentiala a luminii. Contrar intuitiei, lumina calda are valori mai mici ale temperaturii de culoare decat lumina rece. De exemplu, lumina calda a unei lumanari are in jur de 1900 K, un bec cu halogen poate emite o lumina neutra de 3400 K, iar un neon fluorescent de 6500 K are o lumina rece alb-albastruie. In amenajarile interioare se folosesc, de obicei, surse de lumina a caror temperatura de culoare variaza intre 2000 K si 6500 K. Atunci cand vrei sa cumperi becuri sau neoane cu lumina calda, alege unele de maxim 3000 K, daca ai nevoie de surse de lumina neutra, opteaza pentru unele cu valori cuprinse intre 3000 si 4000 K, iar lumina rece o obtii din becurile fluorescente si tip LED care au intre 4000 si 6000 K. Lumina calda versus lumina rece - Cum sa folosesti iluminatul interior in favoarea ta - Vivre
  • Unde folosesti cele trei nuante de lumina alba?

    • Lumina neutra este cea care nu iti oboseste ochii si care nu influenteaza culoarea finala a peretilor (deci este mai potrivita decat lumina calda pentru o camera cu peretii albi). Daca baia ta nu are ferestre, asigura in incapere suficienta lumina neutra, pentru ca aceasta este cea mai apropiata de lumina naturala.
    • Lumina rece te ajuta sa distingi mai bine detaliile si culorile, stimuleaza concentrarea si creeaza o atmosfera prielnica muncii, de aceea este utilizata cel mai des in birouri si in zonele de lucru ale locuintei tale, precum bucataria. Poti folosi o lumina rece de 4000 K chiar si in celelalte incaperi, daca vrei sa „improspatezi” atmosfera in timpul verii, dar tine cont de faptul ca te mentine alert si treaz. In bucatarie, spoturile cu lumina rece puternica sunt utile deasupra blatului unde prepari alimentele, insa pentru zona de luat masa e preferabil sa alegi unul dintre acele modele de candelabre cu abajur care difuzeaza placut o lumina calda.
    • Lumina calda este blanda si relaxanta pentru ochi, de aceea e bine sa o folosesti in incaperile dedicate odihnei, precum dormitoarele. Este potrivita si pentru living, deoarece creeaza o atmosfera intima si confortabila, sau pentru coridoare si holuri. Iarna, poti incerca sa „cresti” putin temperatura din sufragerie, inlocuind becurile cu lumina rece cu unele cu lumina calda. Daca urmeaza sa amenajezi livingul sau dormitorul si te gandesti sa vopsesti peretii in alb, tine cont de faptul ca lumina calda ii va da o usoara tenta galbuie.
    Lumina calda versus lumina rece - Cum sa folosesti iluminatul interior in favoarea ta
    Fie ca o folosesti pentru a imbunatati ambianta casei, pentru a scoate in evidenta diverse texturi, pentru a atrage atentia asupra unui tablou sau pentru a crea o atmosfera potrivita in fiecare incapere, lumina este un element de decor important, care merita toata atentia ta. Totusi, daca nu vrei sa te complici alegand mai multe tipuri de becuri pentru camere diferite, ai la dispozitie varianta becurilor cu LED a caror temperatura de culoare poate fi reglata, variind de la calda la rece.
Vivre

Viziteaza Vivre.ro – Site Recomandat

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp